Gaura lindheimeri – Évelő díszgyertya

Kinek ajánlott
Fényigény
Mérgező
Méret

A Gaura lindheimeri, gyakran csak „Gaura” néven is ismert, egy évelő növény, amely az Észak-Amerikai préri területein őshonos. A növény számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, melyek miatt népszerű a kertészek és tájépítészek körében.

Általános jellemzők

 • Megjelenés: A Gaura hosszú, vékony szárral rendelkezik, melyen apró, pillangószerű fehér vagy rózsaszín virágok találhatók. A virágzat könnyed, légies megjelenésű, mely a szélben ringatózik.
 • Magasság: A növény 60-150 cm közötti magasságot érhet el, függően a fajtától és a termesztési körülményektől.
 • Levelek: A levelek lándzsa alakúak, zöldek és gyakran pirosas színeződést mutatnak, különösen az új növekedésben.

Az évelő díszgyertya (Phlomis) egy szép és dekoratív növény, amely különösen a kertekben népszerű, köszönhetően a karakterisztikus virágzatának és leveleinek. Nézzük meg részletesen a gondozását, ápolását és szaporítását otthoni kerti környezetben!

Gaura lindheimeri Gondozása és Ápolása otthoni kerti környezetben

A Gaura lindheimeri, gyakran „Lindheimer díszfüve” vagy egyszerűen csak „Gaura” néven is ismert. Könnyű gondozás és szép virágzat jellemzi, ami miatt sok kertész kedveli.

 1. Talaj:
  • A Gaura jól alkalmazkodik különböző talajtípusokhoz, de a jól vízelvezető talajt részesíti előnyben.
  • Nem kíván különleges pH-értéket, de a semleges vagy enyhén savanyú talajt kedveli.
 2. Öntözés:
  • A Gaura szárazságtűrő növény, tehát nem szükséges gyakran öntözni.
  • A fiatal növények és az ültetés utáni időszakban azonban fontos a rendszeres öntözés, hogy a gyökerek megfelelően fejlődjenek.
 3. Fényigény:
  • A növény napfényt szeret, így ideális hely számára a napos terület. Félárnyékos helyen is megél, de ebben az esetben kevesebb virágot hoz.
 4. Metszés:
  • A virágzás után érdemes a növényt visszametszeni, hogy ösztönözze az új hajtások növekedését és eltávolítsa az elszáradt virágzatokat.
 5. Táplálás:
  • A Gaura nem igényel különleges tápoldatot. Elegendő lehet egy általános célú műtrágyát alkalmazni tavasszal.
 6. Betegségek és kártevők:
  • A Gaura viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben, de figyelni kell levéltetvekre és tripszekre, amelyek megtámadhatják.

Szaporítás:

 • Magok: A Gaurát magokból is szaporíthatjuk. A magokat tavasszal vagy ősszel lehet elvetni.
 • Tőosztás: A legegyszerűbb módszer a tőosztás. A növényt tavasszal vagy ősszel lehet szétosztani több részre, majd az új tőrészeket külön helyre ültethetjük.
 • Hajtásvágás: A Gaura szaporítható hajtásvágással is. A hajtásokat kora nyáron lehet levágni és nedves talajba ültetni.

Összességében a Gaura lindheimeri könnyen gondozható és sokoldalú növény, amely kiváló választás sok kert számára. A fent említett gondozási és szaporítási tanácsokkal a növény egészségesen és erőteljesen nőhet.

Gaura lindheimeri Természetes Élőhelye és Felhasználása

Élőhely: A Gaura lindheimeri Észak-Amerika déli részén, különösen Texas és Louisiana államokban őshonos. A természetes élőhelyén a nyílt prérieken és mészkozta talajú területeken található meg. A növény szárazságtűrő jellege miatt jól alkalmazkodik a forró, száraz nyarakhoz és enyhe telekhez, amelyek ezen a területen jellemzőek.

Felhasználás: Mivel a Gaura lindheimeri elsősorban dísznövényként ismert, leggyakoribb felhasználása a kertészeti területen van. Azonban az őshonos területein a növényt más módon is felhasználták:

 • Tájépítészet: A Gaura lindheimeri-t gyakran használják xeriszcape (szárazságtűrő) tájépítészeti tervekben, mivel a növény jól tűri a száraz körülményeket és kevés vizet igényel.
 • Népi gyógyászat: Bár nincsenek jól dokumentált feljegyzések a Gaura lindheimeri gyógyászati felhasználásáról, nem elképzelhetetlen, hogy az őslakosok a növény egyes részeit használták népi gyógyászati célokra.

Szobanövény magazin

Érdekel a szobanövények világa? Kérdésed van? Nézz körül nálunk, és tudj meg minél többet a szobanövényekről!

Érdekes szobanövények

See all posts

Leave a Comment