investment

Jövőre felfuthatnak a beruházások az elemzők szerint

Az idei visszaesés után jövőre nőhetnek érdemben a beruházások az uniós források lehívásának gyorsulása, a lakásépítések meredek felfutása, új autóipari beruházások, és az állami beruházások növekvő volumene, valamint az idei alacsony bázis miatt – kommentálták az MTI-nek nyilatkozó szakértők a friss beruházási statisztikai adatokat.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta, az uniós források jelentős szűkülése és a tavalyi magas bázis okozta a 20,3 százalékos éves visszaesést a második negyedévben a beruházásokban. Erre utal az is, hogy a költségvetési szférában nagyon jelentősen, több mint 50 százalékban estek vissza a beruházások – tette hozzá. A komolyabb uniós programokkal összefüggő területeken, mint a szennyvíztisztítás, hulladékgazdálkodás, út-vasútrekonstrukciók és honvédelmi beruházások estek vissza nagy mértékben – fejtette ki.
Úgy vélte, jövőre már pozitívan járulhat hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez a terület, amint felgyorsul az új uniós programozási időszak forrásainak lehívása.
A szakértő szerint aggasztó a második negyedéves adatokban, hogy a vállalati szférában sem tudott felpörögni a beruházás, itt 17 százalékos visszaesés volt. Ennek ellenére bizakodásra ad okot az ING szakértője szerint, hogy a feldolgozóiparban 10 százalék feletti éves bővülés volt a második negyedévben, valamint az Audi, a Mercedes és a Samsung is bővítést jelentett be.
Virovácz Péter elmondta, a kedvező költségvetési helyzet miatt a kormányzat szeptembertől várhatóan beindít beruházási projekteket, így a második fél évben jobban alakulhatnak a beruházások. Az ING vezető elemzője éves szinten átlagosan 15-20 százalékos visszaesésre számít.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője arra számít, a harmadik negyedévben már kisebb lesz a visszaesés, a negyedik negyedévben pedig stagnálás várható, így éves átlagban csökken a beruházások volumene, majd 2017-ben növekedési pályára áll a terület.
Az Erste elemzője szintén kiemelte, hogy a feldolgozóiparra és az ingatlanpiacra érdemes figyelni, ez utóbbit a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is támogatni fogja, bár kell egy kis idő, amíg kifejti a hatását. Elmondta, a feldolgozóipari, és információ-kommunikációs szektorokban is látható élénkülés, ami annak ellenére, hogy nem tudja ellensúlyozni a kieső uniós pénzeket, segíthet stabilizálni a beruházások dinamikáját idén.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint a negyedéves visszaesés ellenére bíztató, hogy több versenygazdasági ágazat beruházásai nőttek, így a feldolgozóipari beruházások 11 százalékkal, a kereskedelem, gépjárműjavítás ágazat beruházásai 21 százalékkal.
A szakértő szerint a második negyedéves mínusz 20,3 százalékos adat oka részben az, hogy lényegesen felfelé módosították a tavalyi évi beruházási adatokat. Úgy vélte, nem zárható ki, hogy a tavalyi évi GDP adatok is felfelé módosulhatnak.
Az év hátralevő részében a Takarékbank szakértőjének várakozása szerint fokozatosan mérséklődhet a beruházások visszaesése, részben az állami beruházások és az EU-s forrásból való fejlesztések élénkülése miatt.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, átmeneti a beruházások mérséklődése, és a következő időszakban a terület jelentős erősödését várja a kormány. Mint írták, csak a nagyvállalatok közel 1000 milliárd forint értékben jelentettek be fejlesztéseket, amelyek összértéke nagyságrendileg az éves GDP 3 százalékát teszi ki.
Az első féléves visszaesés hátterében elsősorban az előző uniós költségvetési időszak fejlesztéseinek kifutása áll, de a második negyedévben már lendületet vettek az új ciklus kifizetései is és várakozás szerint további bővülés lesz az év hátralévő részében az NGM szerint.
A kedvezőtlen folyamatok ellenére a beruházási ráta 20 százalék körül alakult az NGM becslése alapján, ami meghaladja az Európai Unió átlagát – írták.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az első félévben az éves beruházási teljesítménynek nagyságrendileg alig 40 százaléka teljesül, így a második fél év beruházási aktivitása nagyobb jelentőséggel bír – írták.
Az első hat hónapban 3420 lakás épült az országban, amely 10,9 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban. Az NGM várakozása szerint a lakáspiacon beindult kedvező tendenciák tovább erősödnek az otthonteremtési programnak köszönhetően, így a minisztérium előrejelzése alapján 2016-ban várhatóan 13 ezerre emelkedik az épített lakások száma.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.