Hiányosságokat tárt fel a számvevőszék két állami társaság ellenőrzésekor

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) két állami tulajdonú társaság ellenőrzésekor – közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Az ÁSZ a Kiving Ingatlangazdálkodó és Beruházás-szervező Kft.-t és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.-t ellenőrizte 2011-2014 közötti időszakra.
A Kiving Kft. ellenőrzése során az ÁSZ számos szabálytalanságot tárt fel

a számviteli elszámolásokhoz, a közbeszerzések lefolytatásához, valamint a vagyonváltozást eredményező döntésekhez kapcsolódóan. Egyebek mellett a cég a vagyonkezelt ingatlanok után a vagyonkezelési szerződések megszűnését követően is elszámolt értékcsökkenési leírást, amellyel megsértette a számviteli törvényt.
A Nitrokémia Zrt. gazdálkodásában kisebb hiányosságokat találtak az ellenőrök. A tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű, a vagyonnal való gazdálkodás feltételeinek kialakítása megfelelő volt. Hiányosságok voltak azonban a vagyonnal való gazdálkodáshoz és a vagyonváltozást eredményező döntésekhez kapcsolódóan a közbeszerzések területén, valamint egy lízingügylet megkötése kapcsán.
Az ellenőrzések megállapításai alapján az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – áll a tájékoztatásban.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.