Közúti baleset

Életeket tehet tönkre egy közúti baleset, mindkét oldalon

„Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, közúti baleset okozásának vétségét valósítja meg.” – Szól a jog.

Közúti baleset okozójának elkövetője kizárólag járművezető lehet a KRESZ megszegéséből, ill. műszaki jellegű mulasztásokból kifolyólag, szándékosságból vagy gondatlanságból elkövetve. A sértett pedig az, aki a közlekedési szabályszegés eredményeként 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenved. Gondatlannak tekinthető az az elkövető, aki felismeri az adott helyzetre vonatkozó közlekedési szabályokat, ám azokat figyelmen kívül hagyja, abban bízva, hogy ennek nem lesz következménye, ill. gondatlannak számít akkor is, ha nem kellő körültekintéssel és figyelemmel vezeti járművét, és nem ismeri fel a vonatkozó közlekedési előírásokat.

Amennyiben a járművezető az egészségi állapota miatt nem alkalmas biztonságos közúti közlekedésre, mégis volán mögé ül s így okoz közúti balesetet, a közlekedési szabályszegés ténye ekkor is fennáll.

A bíróság vizsgálja, hogy a balesetet okozó felismerte-e a helyzetre vonatkozó szabályokat, és hogy mulasztása mely előírásokat fed le. Ha a baleset során csak a jármű vezetője szenved sérüléseket, az gondatlanság. Amennyiben más személy sérül súlyosan, vagy veszti életét az elkövető hibájából, úgy gondatlanságból és szándékosságból elkövetett bűncselekmény is lehet az ítélet.

Elsőbbségadási kötelezettség, jobbkéz-szabály és sebességtúllépés esetén a szabályszegőn kívüli másik fél is közrehathat. Viszont a közúti közlekedésben résztvevő minden személy azonos felelősséggel tartozik a rá vonatkozó szabályok betartásáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.