etetés

Egy nehéz ügy: a hozzátáplálás

Hozzátáplálás. Talán ez az egyik legvitatottabb, éppen ezért sok anyukában tanácstalanságot keltő téma a kisbabával való törődés terén. A nagyszülők hajlamosak lazán venni a hozzátáplálás témakörét, gyakran azokat a példákat emlegetik, amiket ők tettek a jelenlegi szülőkkel: „Én már három hónapos korodban megetettelek paprikás krumplival!”, „Adj annak a gyerekeknek enni, biztos nem elég neki az anyatej!”. És még hosszan sorolhatnánk a kapott jobbnál jobb tanácsokat, és ezek útvesztőjében aztán tényleg nehéz eligazodni, főleg a kezdő anyukáknak.

Jó ha tudjuk, hogy a gyermekeknek az első és legfontosabb táplálék születésétől kezdve hat hónapos koráig az anyatej. Ebben az időszakban másra nincs is szüksége. Az anyatej elég energiaforrást és innivalót is biztosít számára.

Ahogy a baba mozgása egyre fejlettebb lesz, ezzel egyre nagyobb lesz az energiaigénye, úgy kezdhetjük lépésenként adagolni számára az ételeket, ezt nevezzük hozzátáplálásnak. Hat hónapos korára a gyermek már érett lesz erre, igényli is, hogy új ízeket kóstoljon meg, hiszen gyakran megkívánja azokat az ételeket is, amit a felnőttek esznek.

A hozzátáplálás során legyünk fokozatosak, először néhány gyümölcslével kezdjünk, óvatosan ízlelgesse a baba az új ízeket. Aztán jöhetnek a főzelékek, de mindig csak a baba korának megfelelő főzelékfajtákat válasszuk, végül 10-12 hónapos korára az összetettebb, húsosabb bébiételekkel is megkínálhatjuk. Egyéves korára így mindent ehet, de eddig az életkorig ne hagyjuk el az anyatejet sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.