etetés

Egy nehéz ügy: a hozzátáplálás

Hozzátáplálás. Talán ez az egyik legvitatottabb, éppen ezért sok anyukában tanácstalanságot keltő téma a kisbabával való törődés terén. A nagyszülők hajlamosak lazán venni a hozzátáplálás témakörét, gyakran azokat a példákat emlegetik, amiket ők tettek a jelenlegi szülőkkel: „Én már három hónapos korodban megetettelek paprikás krumplival!”, „Adj annak a gyerekeknek enni, biztos nem elég neki az anyatej!”. És még hosszan sorolhatnánk a kapott jobbnál jobb tanácsokat, és ezek útvesztőjében aztán tényleg nehéz eligazodni, főleg a kezdő anyukáknak.

Jó ha tudjuk, hogy a gyermekeknek az első és legfontosabb táplálék születésétől kezdve hat hónapos koráig az anyatej. Ebben az időszakban másra nincs is szüksége. Az anyatej elég energiaforrást és innivalót is biztosít számára.

Ahogy a baba mozgása egyre fejlettebb lesz, ezzel egyre nagyobb lesz az energiaigénye, úgy kezdhetjük lépésenként adagolni számára az ételeket, ezt nevezzük hozzátáplálásnak. Hat hónapos korára a gyermek már érett lesz erre, igényli is, hogy új ízeket kóstoljon meg, hiszen gyakran megkívánja azokat az ételeket is, amit a felnőttek esznek.

A hozzátáplálás során legyünk fokozatosak, először néhány gyümölcslével kezdjünk, óvatosan ízlelgesse a baba az új ízeket. Aztán jöhetnek a főzelékek, de mindig csak a baba korának megfelelő főzelékfajtákat válasszuk, végül 10-12 hónapos korára az összetettebb, húsosabb bébiételekkel is megkínálhatjuk. Egyéves korára így mindent ehet, de eddig az életkorig ne hagyjuk el az anyatejet sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.