darázsirtás

Kellemetlen vendégeink: a darazsak!

Kertes családi házban élők gyakrabban találkozhatnak a darázsrajzás jelenségével, mint akik társas házban élnek, de előfordul, hogy az utcán figyelünk fel ilyen jelenségre. Sokaknak a félelem, a pánik vagy a menekülés az első reakciója, ám ha felelősen szeretnénk cselekedni, akkor a következőket kell tennünk.

A méhek rajzása egy teljesen normális, ösztönös jelenség, akkor következik be, ha a család kinevel egy új anyát, és az új királynő kirepül a kaptárból, új helyet keresve magának és családjának. Két dolgot tehetünk ilyenkor: a legjobb, ha méhészkedéssel foglalkozó szakembernek szólunk, ő még örülni is fog az új családnak, szakszerűen „befogja” majd őket. Ha méhész elérhetőségét nem ismerjük, akkor értesíthetjük a tűzoltókat is, akik szintén szakszerűen tudnak cselekedni.

Előfordulhat, hogy nem rajzásból adódóan, de darazsak költöznek telkünkre, leggyakrabban a melléképületeket, a tetőket célozzák meg, és jelentősen el tudnak szaporodni. Nemrégiben történt, hogy nálunk például a darazsak összerakott szalmabálákba költöztek be, és hatalmas építményüket felfedezve mi is pánikba estünk, hogyan szabadulhatnánk meg tőlük. Ilyenkor sajnos nincs más lehetőségünk, mint hogy darázsirtással is foglalkozó rovarirtókat hívunk, akik vegyszeres úton el tudják pusztítani a darazsakat, így nem leszünk tőlük veszélyben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.